Ce trebuie sa cunosc despre acordarea concediului medical?

Posted in Intrebari frecvente.

Se acorda de catre medicul de familie in conditii de boala.

Numarul maxim de zile acordat de medicul de familie este de 10 zile calendaristice intr-una sau mai multe transe, pentru o afectiune.

Daca este necesara prelungirea concediului medicul, aceasta este posibila numai la indicatia medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau din spital.

La externare din spital medicul de familie poate prelungi un concediu medical pentru o perioada maxima de 7 zile numai daca in scrisoarea medicala eliberata de catre spital medicului de familie este specificat acest lucru (numai la indicatia medicului din spital).

Pentru eliberarea certificatului de concediu medical este nevoie ca pacientul sa prezinte medicului o adeverinta de salariat din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical acordate in ultimile 12 luni.

Numarul maxim de zile de concediu medical pe care medicul de familie il poate acorda pacientului este de 40 de zile calendaristice in 12 luni.

Data de acordare a concediului medical este cea la care se efectueza consultatia sau ulterioara acesteia.

Nu se pot acorda concedii medicale retroactive.

Singura exceptie o face concediul de maternitate care poate fi acordat si retroactiv pentru luna anterioara.

Concediul de ingrijire copil bolnav se acorda mamei de catre medicul care examineaza copilul si care apreciaza daca este nevoie de prezenta mamei. Copilul trebuie sa aibe varsta pana in 7 ani.

Lasa un comentariu